Schilderes Aafke Steenhuis

Op 10 mei 2014 komt schrijfster en schilder Aafke Steenhuis met een nieuw boek: De Eems. Een stroom van beelden, uitgegeven door Philip Elchers. Dit prachtig vormgegeven werk, met een royaal liggend formaat, presenteert ze tijdens het festival Terug naar het begin van de Stichting Oude Groninger Kerken http://www.terugnaarhetbegin.nl/ . Het zijn 33 tekeningen van de Eems, met daarbij informatieve en lyrische teksten die op de afgebeelde Eems-schilderijen betrekking hebben. Het boek heeft een voorwoord van journalist Max Arian. U wordt van harte uitgenodigd voor de presentatie in de kerk van Uitwierde.

In 2011 publiceerde Aafke Steenhuis het boek  Het lied van de Eems.  Zij beschrijft daarin de geschiedenis en de huidige situatie van de scheepvaart, bedrijvigheid, de natuur, de steden en dorpen langs deze mooie, onbekende rivier. Zij reisde opnieuw  langs de Eems, nu om haar te schilderen.  De schilderijen werden in 2012 en 2013 in veel Nederlandse en Duitse steden en dorpen langs de Eems tentoongesteld. 

De Eems-schilderijen worden nu geëxposeerd in de oude kerktoren van Uitwierde, een wierdedorpje aan de rand van Delfzijl. Aafke koos niet voor niets voor deze locatie: Ik hou ervan om op een panoramische manier naar landschappen en de geschiedenis te kijken, verwonderd en met een beetje mededogen. Veel van de Eems-tekeningen zijn vanuit een hoog punt gemaakt: vanaf een vuurtoren, vanaf het dak van een fabriek of een kerktoren, vanuit een vliegtuigje.

De presentatie van het boek en van de tentoonstelling vindt plaats op 10 mei om 12.30 in de kerk van Uitwierde. De opening wordt gedaan door Max Arian, journalist van de Groene Amsterdammer. Zanger en liedschrijver Hans van der Lijke zingt liedjes over de zee, Jan Joost Teunissen speelt zijn gitaarcompositie De Eems.

Om 14.15 houdt Aafke Steenhuis een korte lezing over de Eems en haar boek, en dat doet zij om 15.30 opnieuw, met gitaarspel van Jan Joost Teunissen.

Plaats: kerk en toren van Uitwierde, Bakkerspad 2, aan de rand van Delfzijl-Noord. Parkeerruimte rondom, met de trein uit Appingedam en Groningen te bereiken, uitstappen in station Delfzijl-West, twintig minuten lopen. Het Eems-boek is daar te koop, het kost 25 euro. Ook de Eems-schilderijen zijn te koop.